+31 6 45 79 26 45 info@physiovan.nl

Onafhankelijke Zit Challenge – Dag 4 – Conditie

door | 10 sep, 2018 | Onafhankelijke Zit Challenge

Vandaag gaan we flink aan de bak! Voor paardrijden heb je een goede conditie nodig!

Waarom conditie training? Ik beweeg toch al de hele dag op stal?!?
Paardrijden is intensiever dan je denkt. Hoe intensief? Dat hebben ze gemeten én wordt uitgedrukt in MET’s, voor meer info kijk dan hier.
Dan zie je ook gelijkwaardige activiteiten voor stap (4 MET), draf (5 MET), galop (6 MET) of racen (b.v. een spring barrage of de cross met eventing – 8 MET). Als je een huisgenoot wil overtuigen dat paardrijden, toch echt sporten is !?! Dan is dit lijstje heel erg behulpzaam. Tegelijkertijd geeft je het ook inzicht in welke sporten je kan doen om je conditie gelijkwaardig op peil te brengen, om paardrijden met gemak vol te houden.

Waarom hardloop oefeningen, tiltechnieken en zelfs touwtje springen?
Door al deze oefeningen krijg je snel de hartslag omhoog en spreek je grote spiergroepen aan die veel bloed vragen tijdens inspanning. Dit geeft een grote prikkel aan je hart en bloedvaten, wat direct de conditietraining inzet. Je wil tussen de 60% (warming-up) en 80% (tijdens inspanning) van je maximale hartslag gaan trainen. Als het goed is merk je dat je hiervan gaat zweten, zonder buiten adem te raken; dan zit je in de goede trainingszone. Zoek dit punt ook echt op! Uit onderzoeken is gebleken dat je een conditie training minimaal 20 min moet volhouden – liefst langer – voor een conditionele trainingsprikkel (aerobe training), want pas ná 20 minunten train je pas écht effectief! 

Waarom heb ik voor loopoefeningen gekozen en niet voor b.v. fietsen*?
Veel ruiters moeten wel eens met hun paard voordraven voor een keuring bij de dierenarts en/ of aan het begin van een (inter)nationale wedstrijd. Het is toch fijn als jij net zo soepel als je paard er naast loopt, of niet? Daarbij merk je beter wat we van een paard vragen tijdens zijgangen en zul je hier (on)bewust rekening mee houden tijdens de training van je paard.

Kom op, tijd voor actie! Daar gáán we!

Met sportieve groet,
Jade

* Fietsen is hét conditionele trainingsmiddel bij hartpatiënten. Tijdens de hartrevalidatie in het ziekenhuis komen ze 2x pw in groepen trainen om 40 min te fietsen (op een home-trainer) gevolgd door kracht, sport én spel oefeningen. En ja, ook hun trainen op 60% tot 80% van hun maximale hartslag voordat er pas een trainingseffect is. Noot: de maximale hartslag bij hartpatienten wordt sterk beïnvloedt door medicatie. De hartslag van jonge, gezonde en getrainde sporters komt veel hoger voordat je pas op 80% van je maximale hartslag aan het trainen bent.

Zit jij nóg niet in de PhysioVan Update mailinglijst?

Wil jij alle GRATIS trainingsvideo’s in jouw mailbox?
Mails vol met inspiratie, motivatie en activatie voor jouw ruiterfitheid?
Voor een betere onafhankelijke zit én dynamische houding?

Jade’s PhysioVan


Ervaren (ruiter)fysiotherapeute, die graag sportmassages, Workshops “Fitter Zitten”, (introductie en vervolg) ruiterfitheidstrainingen én Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) Sessies geeft. Wil jij dat ik met mijn mobiele praktijk naar jou toe kom ?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PhysioVan | Jade Reinders

PhysioVan | Jade Reinders

I will be back soon

PhysioVan | Jade Reinders

Hey 😀, Wat kan ik voor je doen? 
Wil je graag snel een afspraak maken? App me dan even met een voorstel qua datum, tijd en plaats. Tot snel! Met sportieve groet, Jade

WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin