+31 6 45 79 26 45 info@physiovan.nl
Home » Jade’s PhysioVan Updates + Blogs + Ruiterfitheidstrainingsvideo’s » Extra info » Extra achtergrond info bij ruiterfitheidstrainingen
Local stabilizers & Iliopsoas info

Extra achtergrond info bij ruiterfitheidstrainingen

door | 1 jan, 2023 | Extra info

Als je bij mij in een ruiterfitheidstraining zit, dan komen er paardensport specifieke oefeningen voorbij die vele thuis willen herhalen. Op deze pagina een hele verzameling aan Youtube/ Instagram links en extra achtergrond info die ik de afgelopen jaren heb verzameld en heb gedeeld met mijn trainingsgroepen. Deze pagina is vooral erg fijn voor die gene die graag visueel leren.

 

(Bron afbeeldingen onbekend, wees welkom om dit door te geven!)

Local stabilizers

Als je hier – zie afbeelding basisstabiliteit – spierpijn hebt (gehad) dan heb je de local stabilizers perfect getraind 👌 Juist die combinatie van spieren (bekkenbodem, dwarse buikspieren, kleine spieren bij de wervelkolom en diafragma/ spier aan het middenrif) heb je nodig om goed paard te kunnen rijden.

Ook zitten er natuurlijke hollingen en bollingen in je rug. Op sommige momenten is het handiger om je lage rug wat af te vlakken dmv de iliopsoas (heup-bekken-lage rug spier), zodat je b.v. beter kan doorzitten, een voorwaartse en/ of een verzamelende zithulp kan geven. Je hebt dan ook meer beweging in de lage rug/ gaat dieper zitten.

Bron: Zen & Horseback Riding – Tom Nagel
Applying the principles of posture, breath and awareness to riding horses

Bron: Zen & Horseback Riding – Tom Nagel
Applying the principles of posture, breath and awareness to riding horses

Terwijl je rechtop zit, wil je met bekken en je lage rug verschillende bewegingen kunnen maken (in de vorm van: bekkenkantelen’, 8-tjes, ∞ (oneindigheidsteken), V-tjes (stap), D-tjes (galop) en ‘achteruit fietsen met je bekken’. Dit kun je allemaal prima oefenen op een grote bal en/ of staand). Kun jij rechtop zitten én bewegen in je lage rug? Oftewel; heb jij een dynamische houding?

Stap

In stap maakt je bekken een “V” beweging. Als je naar voren beweegt, open je jouw Li heup en je Li knie zakt, daarna ga je weer naar achteren, vervolgs beweeg je naar voren en open je jouw Re heup en tegelijkertijd zakt je Re knie zakt als je naar voren komt. Op het moment dat je billen naar achteren gaan, gaan je handen naar voren. Het paardenhoofd gaat in stap naar voren, opzij, naar beneden, naar boven en naar link en rechts. De kunst is al deze bewegingen soepel in jouw armen en schouders te volgen. Als het paard zijn achtervoet neerzet is de neus van het paard op het laagste punt, dit is het moment dat je handen het verst naar voren horen te zijn om de biomechanica van de rug niet te belemmeren in stap. In eerste instantie is stap de makkelijkste gang, want je valt er niet zo snel af. Uiteindelijk is het de moeilijkste gang, want je kan het makkelijkst een paard beperken in de biomechinca.

Het gaat hier om het filmpje van de stap:

– wanneer is het moment dat de knie naar voren komt..?
– én wanneer is het moment dat de handen naar voren gaan ..?

Dit is een extreem voorbeeld van een ‘dynamische houding’ als een paard voor een “10” stapt: je kan duidelijk zien dat haar knie op een bepaald moment zakt en haar bekken onder haar schouders door beweegt. Ze zit dus alles behalve ‘stil’.

Op dit filmpje kan je duidelijk zien dat de paarden neus in stap naar voren en beneden beweegt, vanaf 2:50 (daarna ook in slow-motion), op het moment dat een achterbeen neer wordt gezet. Dát is de timing dat je handen het verste naar voren horen te zijn.

Extra info: in deze filmpjes wordt goed en duidelijk in de eerste minuten de rug bewegingen van het paard in stap, draf en galop uitgelegd. Al deze bewegingen wil je zelf kunnen meebewegen in je eigen lijf m.n. in je bekken, lage rug en heup regio. Als je dit niet lukt dan blokeer je de biomechanica van het paard. De duidelijke biomechanica uitleg – van de dierfysio – is in de eerst minuten van deze filmpjes: stap, draf en galop.

 

Draf

Doorzitten

En hier zie je duidelijk de souplesse in de ellebogen met doorzitten 🤓 én nog een nét iets andere beweging van het bekken (‘pelvis’ in vaktaal/ in het Engels): Instagram video 2

De volgende drie filmpjes leggen de draf (hopelijk) nog extra duidelijk uit: Instagram video 3

Duidelijk beweging en verandering in positie van de ruiter en mn het bekken/ lage rug in de overgang van arbeids draf naar uitgestrekte draf: Instagram video 4

Doorzitten en het belang van omhoog veren ipv ‘zwaar zitten’. Je ziet ook een duidelijk verschil in de rug beweging van het paard: Instagram video 5

Lichtrijden

In dit wetenschappelijke artikel blijkt dat goeie ruiters ‘licht & zachtjes’ landen met lichtrijden:
Trunk Kinematics of Experienced Riders and Novice Riders During Rising Trot on a Riding Simulator

 

Galop

Hier zie je de verticale beweing/ het D-tje in galop duidelijk terug 🧐: Instagram video 6

Whow, tof filmpje over de bewegingen die de ruiter wil kunnen maken in galop om de 3D bewegingen van de paardenrug volledig te kunnen mee bewegen 🏇 ‘canter dance’ 🤓 In deze video zie je ook duidelijk de horizontale/ ovale beweging van de paardenrug in galop: Instagram video 7

En hier de galop beweging op de bal: Instagram video 8

 

Hier enkele wetenschappelijke onderzoeken die hebben gekeken naar de meest optimale ruiterbiomechanica en paardvriendelijk rijden:

Het belang van goed kunnen bekkenkantelen en andere oefeningen op een yoga bal komt hier naar voren:
Relationships between the Rider’s Pelvic Mobility and Balance on a Gymnastic Ball with Equestrian Skills and Effects on Horse Welfare

Voor diegene die zich nog verder wil verdiepen in de literatuur:
Riders’ Effects on Horses—Biomechanical Principles with Examples from the Literature

 

Valpreventie

Het belang van goed kunen doorrollen, wordt goed gedemonstreerd in deze filmpjes:
Instagram video 9  &  video 10

Jade’s PhysioVan


Ervaren (ruiter)fysiotherapeute, die graag sportmassages, Workshops “Fitter Zitten”, (introductie en vervolg) ruiterfitheidstrainingen én Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) Sessies geeft. Wil jij dat ik met mijn mobiele praktijk naar jou toe kom ?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jade Reinders

Jade Reinders

I will be back soon

Jade Reinders

Hey 😀, Wat kan ik voor je doen? 
Wil je graag snel een afspraak maken? Stuur me dan een berichtje met meer info. Tot snel! Met sportieve groet, Jade

WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin