+31 6 45 79 26 45 info@physiovan.nl
Home » Jade’s PhysioVan Updates + Blogs + Ruiterfitheidstrainingsvideo’s » Extra info » Biomechanica van de ruiter en paardenwelzijn
Biomechanica van de ruiter en paardenwelzijn, balans op bal, bekkenkantelen

Biomechanica van de ruiter en paardenwelzijn

door | 30 aug, 2022 | Extra info

Wees nieuwsgierig, blijf leren én deel kennis

Als ik sta te wachten op een hippisch event heb ik meer dan voldoende tijd om de biomechanica te observeren van ruiter én paard. Ik voel me dan een soort ‘vakidioot’ die het niet kan laten, om (zónder oordeel, zoals geleerd bij de RuiterCoach opleiding) te observeren. Als ik kijk naar de vriendelijk rijdende ruiter met een ‘back mover’ t.o.v. de niet vriendelijk rijdende ruiter met een ‘leg mover’, vraag ik me af: Waar zitten dan de verschillen in de beweging van de ruiters? En als de ruiter wat (on)bewust verandert, wat verandert er dan in het paard? Waar zit dan de ontspanning in de ruiter én waar de (subtiele) aanspanning? Waar zit dan juist wél de beweging van de ruiter? In welke mate beweegt hun bekken (voor/ achter/ zijwaarts/ V- tjes/ 8-tjes)? Op welke manier beweegt hun lage rug en hun heupen? Waar zit de vering in het lijf van de ruiter? Waar zit de ademhaling? Hebben ze ontspanning in hun armen? Waar zit de balans? Welk deel van hun houding is anders? Ik vind dát super interessant! Deze observaties neem ik weer mee in mijn fysiotherapie behandelingen én trainingen voor ruiters.

Ook vraag ik me af wat is functioneel voor een ruiter om te trainen?
Kracht? Als ik kijk naar het rugby team waar ik werkte, die gasten trainen in hun pre-season zo dat ze +10 kg meer spiermassa hebben (ze worden dan een soort rondrennende gladiators), ze waren daarna sterker op zowel explosieve kracht, als duurkracht, sprong kracht, om de acceleratie-deceleratie impact op te kunnen vangen, maar ook op explosieve en dynamische loopsnelheid (om tackles te kunnen ontwijken), en weerstandskracht (in een scrum). Is dat functioneel voor een ruiter om te trainen ter ondersteuning van zijn paard? Zo trainen dat je doel is zwaarder te worden in spiermassa? Nee, want dat moet het paard alleen maar meer gewicht dragen. Zo trainen dat je alle soorten krachten wel in je lijf kan verwerken om onverwachte bokkesprongen zonder blessures uit te rijden? Ja, dat wél. Wil je wel dat ruiters zo sterk zijn dat ze zonder klachten alle lichte én zware stalwerkzaamheden kunnen doen? Ja, dat zeker! Dit kan perfect met dynamische oefenvormen, Perfect Pilates en de Ultimate Instability waterzakken.

Toch zijn het soms niet de oefeningen die je heel veel spierpijn geven, die super belangrijk zijn met paardrijden! Het nut van het kunnen bekkenkantelen voor de ruiter, lees je in dit onderzoeksartikel: “Relationships between the Rider’s Pelvic Mobility and Balance on a Gymnastic Ball with Equestrian Skills and Effects on Horse Welfare”

Laat nou dat bekkenkantelen op de bal in mijn eerste lessen van de introductietraining zitten, maar ook in enkele Pilates oefeningen die ik later in de trainingen meeneem. Die oefeningen houden we er in! Geen bal bij de hand? Het kan ook op een stoel, en je kan het ook zeker staand doen – liever zelfs, want de houding/ hoek van je lage rug – bekken – heup zit tijdens het rijden dichter bij staan dan bij zitten.

Zomaar een gedachtespinsel.. Zou het voor ruiters goed zijn om zo soepel te zijn dat ze nog een koprol kunnen maken? Zodat als ze vallen, ze kunnen doorrollen…? Hoeveel blessures zou dat kunnen schelen? Wanneer heb jij voor het laatst een koprol gemaakt?

Souplesse? Als ruiters voldoende souplesse, met ondersteuning van de ‘local stabilizers’ en subtiele coördinatie van de ‘global movers’ in hun lage rug/ bekken/ heupen hebben om te kunnen bekkenkantelen, ‘achteruit te fietsen’, ‘achtjes te draaien’, het ‘oneindigheidsteken’, ‘V- vormen (stap)’ en ‘D-vormen (galop)’ te maken, dan krijgen ze ook vaak een ‘dynamische houding’, waarbij het lijkt dat ze met hun zit ‘plakken aan het zadel’ waarmee ze hun paard ook nog de kans geven om de rug bewegingen van hun paard volledig te maken, wat weer essentieel is om paardvriendelijk te kunnen rijden.
Hebben ze daarbij ook buikademhaling (het diafragma – die actief is bij buikademhaling – heeft een local stabilizer functie) en hierdoor automatisch vering in hun lijf, ontspanning in hun nek, schouders, bovenrug, armen en benen. Dan zie ik dat ze ook voldoende vering hebben om de bewegingen in hun lijf te verwerken en af te vloeien. Zetten ze daarbij de iliopsoas ( global mover) subtiel correct getimed in. Dan zie je dat ruiters niet van voren naar achteren rijden, maar van achteren naar voren – wat we allemaal zo graag willen, want dan draagt je paard je, krijgt jouw paard schoftlift én dat rijdt zó veel fijner.

Tja, zo denk ik ook na over/ heb ik zelf ervaren/ leer ik bij / probeer ik uit voor de volgende trainingsonderdelen: Inspanning (Conditie & Kracht L = R), Onafhankelijk bewegen (Coördinatie & L of R + andere timing), Romp oefeningen (Core – Stability & Core – Flexibility & Core – Power), Dynamische houding (Houding + Beweging, Houding + Evenwicht) en Ontspanning (Ademhalingstechnieken, ontspannings- en focusoefeningen). Zodat ik ruiters kan leren hoe zij zo goed mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen op de grond, zodat ze zo optimaal mogelijk kunnen paardrijden.

Wanneer maak je een afspraak voor ruiterfysiotherapie?

Wil jij weer klachtenvrij kunnen paardrijden? Wil jij weer met gemak je been naar achteren kunnen leggen, zonder dat je compenseert in je lage rug óf je onderbeen? Of wil je die pijn of blokkade in je lage rug niet meer voelen tijdens het rijden? Ben je wel grotendeels hersteld na een val en /of een rare bokkensprong, maar heb je sindsdien nog ‘restverschijnselen’ die je beperken in optimaal paardrijden?

Door middel van fysiotherapie en m.n. de Mulligan Concept technieken – een pijnvrije methode die positie fouten in gewrichten m.n. na trauma’s (b.v. die ene ongelukkige val jaren geleden) corrigeert – kan ik ervoor zorgen dat jij weer volledig vrij kan bewegen. Wat kun je nog meer verwachten tijdens een behandeling? Daarbij maak ik gebruik van de bindweefsel (fascia) technieken, leer ik je ademhalings- en ontspanningsoefeningen, met vaak een uitleg tussendoor over belasting, belastbaarheid en hersteltijd. En vergeet niet de oefeningen en trainingen die ervoor zorgen dat jij ‘soepel én sterk’ wordt, en van ‘ontspanning gaat inspannen’. Wil jij ook weer ontspannen pijnvrij bewegen?

Ervaringen van ruiters na één, twee of drie fysiotherapie behandelingen (alle resultaten zijn aan mij persoonlijk verteld bij een vervolgbehandeling): met een grijns van oor tot oor: “Ik kan weer dieper zitten!”, vol enthousiasme: “Mijn been kan makkelijker naar achteren, zonder dat ik in mijn lage rug blokkeer/ ga compenseren in de rest van mijn lijf”, met een trotse glimlach: “L – R verschil in zijgangen is veel kleiner en ze gaan makkelijker”, opgelucht: “Het voelt allemaal losser en soepeler aan. De ‘swung’ in mijn eigen lijf is beter, waardoor (de rug van) mijn paard beter blijft bewegen.”.

Wil je dat ik binnenkort naar jou toe kom voor een behandeling? Wil jij dit ook? Maak dan gauw een afspraak!

Jade’s PhysioVan


Ervaren (ruiter)fysiotherapeute, die graag sportmassages, Workshops “Fitter Zitten”, (introductie en vervolg) ruiterfitheidstrainingen én Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) Sessies geeft. Wil jij dat ik met mijn mobiele praktijk naar jou toe kom ?

Gerelateerde artikelen

Boekentip II

Boekentip II

Onder het motto: "wees nieuwsgierig, blijf leren en deel kennis" enkele boekentips. Wie weet doe je zo vlak voor de feestdagen wat cadeau inspiratie...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jade Reinders

Jade Reinders

I will be back soon

Jade Reinders

Hey 😀, Wat kan ik voor je doen? 
Wil je graag snel een afspraak maken? Stuur me dan een berichtje met meer info. Tot snel! Met sportieve groet, Jade

WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin