+31 6 45 79 26 45 info@physiovan.nl

klachtenvrij paardrijden

pijnvrij bewegen te paard
9

Heb je blijvende klachten na een val?

Voel je sindsdien nek-, rug-, bekken- of schouderklachten? Ben jij gaan compenseren om toch te kunnen blijven rijden?

9

Heb jij moeite met doorzitten en het geven van zithulpen?

Hou je een stijve lage rug met rijden? Zit je met gespannen nek en schouders op je paard? Moeite met bekkenkantelen / ‘kruis aantrekken’? 

9

Voel je een scheef paard onder je?

Hoor je van jouw instructeur dat je een scheve houding hebt? Is er een duidelijk links – rechts verschil met rijden? Of ben je schever geworden door eenzijdige stalwerkzaamheden?

Ja, ik wil met ontspannen pijnvrije zithulpen kunnen paardrijden!

De specifieke ruiterfysiotherapietechnieken en oefeningen zorgen voor grootse effecten op jouw paard(en). Denk aan: subtielere pijnvrije zithulpen, makkelijker kunnen bekkenkantelen, soepeler mee veren in het zadel, relaxte focus van lichaam en geest, optimale dynamische houding, krachtige en soepele romp balans en een energieke lichte onafhankelijke zit.

Je traint voor een soepele en zachte gebalanceerde zit die in harmonie mee gaat met de bewegingen van jouw paard(en). Jij en je paard gaan allebei weer bewegen met swung. Je ontwikkelt een buigzame, beweeglijke en krachtige houding, waardoor je vele uren kan rijden.

“Ik wil ruiters laten ervaren dat met extra aandacht voor hun fysieke gezondheid, ze zorgen voor een ontspannen pijnvrije balans én ze inééns rijden met meer positieve energie”

Twee Happy Athletes

Begonnen als ‘Penny-meisje’ met verzorgpony’s, heb ik als puber ontzettend veel geleerd tijdens de opleiding Paardensport in Deurne. Alleen waren zij daar niet blij met mijn houding, met als gevolg dat ik tijdens een stage zes maanden lang zitles heb gehad. Ik zat daarna wel rechtop, maar zo gestrest en verstijfd dat ik niet meer kon inwerken. Daarna ben ik fysiotherapie gaan studeren, sportlessen gaan geven en me blijven bijscholen. Daardoor merkte ik tijdens mijn eigen rijden steeds duidelijker/ beter hoe ik op een ontspannen manier een goede gebalanceerde zit kreeg. Dankzij Pilates training kreeg ik meer balans, werd ik soepeler, sterker en rechter. Door specifieke fysiotherapie technieken – Mulligan Concept, met name de SI cursus – kreeg ik een beter functionerende zit voor de zijgangen! Door de opgedane kennis en ervaring heb ik 25 jaar geweldig gave ‘minder brave’ paarden mogen inrijden, opleiden en bijrijden. Ik vind het echt leuk om de puzzel ‘op te lossen’ totdat er weer twéé happy athletes zijn! Nu wil ik mijn opgedane kennis en ervaringen over dragen in mijn behandelingen en trainingen.

Ontspannen houding en pijnvrije zithulpen kunnen geven

Pijnvrij paardrijden

Specifieke fysiotherapeutische technieken m.n. Mulligan Concept zorgen ervoor dat jij weer klachtenvrij kan rijden na jouw val.

Ontspannen focus

De ademhalings- en ontspanningstechnieken zorgen voor ontspanning, focus, reflexsnelheid, meer conditie en een betere balans.

Dynamische houding & zit

Elke gang heeft een andere dynamiek; goed getimede rompsouplesse, -balans, -kracht en -coördinatie mét een onafhankelijke zit zijn cruciaal.

Zorg voor een ontspannen pijnvrije balans te paard

 

Ervaringen na ruiterfysiotherapie behandelingen

“Jade is écht super! Ikzelf áls mijn dochter rijden nu veel meer ontspannen, makkelijker, soepeler en zitten in balans op ons paard. Jade houdt écht van puzzelen en zoekt door tot ze de oplossing heeft gevonden. Mijn dochter was van haar pony gevallen en kon sindsdien niet meer echt lekker rijden en verloor het plezier. Na enkele behandelingen (én fanatiek oefenen thuis) zit mijn dochter weer in balans en ontspannen op haar pony. Het links – rechts verschil met galoperen is nu bijna nihiel, het wijken gaat nu beide kanten op even goed, en die wiebelende hand is nu verdwenen. Heel fijn! Persoonlijk vind ik de Mulligan Concept technieken met daarna de massage- en ademhalingstechnieken écht fanatastisch!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
W. P. herfst 2023

“Whow, ik heb in tijden niet zo lekker ontspannen gereden! Ik hoor dat ik er veel rechter op zit én de voorkeurs kant van mijn paard is nu bijna niet meer aanwezig. Zo fijn! Dankjewel!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
I. N. zomer 2023

“Naast dat ik nu weer pijnvrij paardrij, kan ik nu veel dieper, rustiger en ontspannener zitten, én heb ik een veel beter gevoel hoe en waar ik in mijn lijf hoor te bewegen. De linker én de rechter galop gaan veel beter. Wijken heb ik ook ineens op beide kanten goed onder de knie. Kan daardoor met veel meer vertrouwen paardrijden en we zijn nu veel vaker ‘samen aan het dansen’. Zo fijn!” Gevolgd door: “Ik kom eindelijk toe aan paardrijden (volgens mijn instructeur)!” En enkele behandelingen later: “Whoop, whoop! Diverse instructeurs én clinic gevers zien een duidelijke vooruitgang in de afgelopen 3 maanden!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
P. M. zomer 2023

“Ben er recent een paar keer afgevallen, maar na even rusten toch weer opgestapt. Kreeg steeds meer moeite met rechtop zitten en verzamelen. Na de behandeling kon ik weer zonder compensatie en/of beperkingen mijn been naar achteren leggen, bekken kantelen (om te verzamelen), rechtop zitten én weer volledig over mijn schouder kijken. Heb de volgende dag fantastisch gereden! Dankjewel.”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
L. D. juni 2023

“Naast dat ik minder pijnklachten heb, en veel makkelijker kan bewegen in mijn lage rug en nek. Kan ik nu ook veel makkelijker de bewegingen van het paard dat ik rij uitzitten/ volgen. Rij nu een nogal groot bewegend paard, dus dat is erg fijn!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
E. M. zomer 2022

“Had al weken last van mijn rug, en na de Mulligan Concept SI technieken kan ik voor het eerst in weken weer gemakkelijk mijn been naar achteren leggen én weer pijnvrij doorzitten! Echt héél fijn, dankjewel!!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
A. T. juni 2022

Wil je snel een afspraak maken?

Behandelingen op jouw stal

Voor ruitersport fysiotherapie behandelingen kom ik naar jouw favoriete paardenplek toe. De behandeling vinden plaats in de mobiele praktijk; de ‘PhysioVan’. 

Wil jij subtielere pijnvrije zithulpen, relaxte focus van lichaam en geest, optimalisering van jouw dynamische houding, romp balans en onafhankelijk zit?

Veelgestelde vragen

Wanneer ruiterfysiotherapie?

Heb je lichamelijke klachten die worden ervaren tijdens paardrijden?
Fysieke pijn met het aannemen van de juiste houding?
Heb je een elleboog blessure opgelopen toen je paard een keer opzij sprong?
Of wil je juist zo snel mogelijk revalideren van die schouder klacht?​
Heb je al even rust genomen, ben je weer enthousiast geen rijden én komt die knie klacht wéér terug?
Of heb je een instabiel gevoel in je enkel als je steunt in de beugel?
Ben je gevallen óf heb je jouw verstapt én blijf je lokaal bekken en lage rug pijn houden?
Zit je midden in een stressvolle periode die nu zorgt voor een verstijving in de nek en schouder regio?
Wil je minder overbelasting klachten in je lijf door de combi studie /werk / gezin/ stal?

Antwoord je op één van deze vragen “Ja”, dan is een ruiter fysiotherapie behandeling aan te raden.

Wanneer fysiotherapie? Als er sprake is van een medische noodzaak bij een blessure en/of pijnklacht. Een behandeling is altijd inclusief een onderzoek, vaak met mobiliserende technieken en/of tape en oefentherapie om het revalidatieproces te begeleiden. Ik verwacht ook dat jij thuis die oefeningen doet!

Geen zin om te oefenen? Boek dan een sportmassage om gewoon even op te laden en te ontspannen.

Welke behandeltechnieken gebruik jij?

Typisch PhysioVan
Ik zet me altijd 100% in om jou weer z.s.m. pijnvrij te laten bewegen. De Mulligan Concept technieken zijn vaak geschikt hiervoor, maar denk ook aan (kinesio)tape, fasciatechnieken en oefentherapie. Altijd leer ik je gezondheid bevorderend gedrag om weer zo snel mogelijk te kunnen én te blijven sporten. In mijn praktijk wil ik dat jij integer contact ervaart, zodat jij in een veilige omgeving kan revalideren. Ik ben ervan overtuigd dat eerlijk en oprecht contact zorgt voor een sneller herstel.

Mulligan Concept = Snel herstel door pijnvrij bewegen

Kennis en kunde vergroten
Ik blijf nieuwsgierig en regelmatig studeren om de beste behandelmethodes te leren voor jouw revalidatie. De door mij gevolgde opleidingen en cursussen kun je hier vinden. Soms leer ik én vind ik dat het toch nog beter is als jij door concullega’s behandeld gaat worden. En dit is helemaal oké, want het enige wat ik wil is het beste voor jou.

Wordt ongecontracteerde fysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Ik ben een contractvrij werkende fysiotherapeute, want alleen dan kan ik jou betere zorg geven op locatie én de tijd nemen die ik nodig acht voor een behandeling (60 min). Ongecontracteerde fysiotherapie? Dat wil zeggen; ik heb geen contracten met zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars stellen steeds meer controlerende regels voor ‘kwaliteit’ bevorderingen die mij het geven van een goede behandeling in de weg staan. Protocollen en vragenlijsten geven inzicht in de voortgang. Echte voortgang bereik je door integer contact te maken en de door ervaring opgebouwde kennis en kunde in te zetten; door ‘hands on én hands off’ te werken, soms door tape en oefenmaterialen te gebruiken, maar bovenal door voor jou de ruimte te creëren om met vertrouwen en ontspanning te leren en te revalideren.

Betaling (en vergoedingen) fysiotherapie
Het tarief is inclusief reistijd, inzet van (kinesio)tape, oefenmaterialen en specifieke fysiotherapeutische middelen en technieken om de beste behandeling mogelijk te maken. Betalen doe je direct aan het einde van de behandeling (contant of PIN). Mijn factuur kun je indienen bij jouw zorgverzekeraar; afhankelijk van de door jou gekozen type polis (restitutie/ natura) en aanvullend pakket krijg je bij enkele zorgverzekeraars de behandelingen voor een (klein) deel vergoed.

Duur van een ruiterfysiotherapie behandeling?

De eerste ruiterfysiotherapie behandeling bestaat vaak uit een start van de dossiervorming, screening, intake, anamnese (vraaggesprek), onderzoek en start van de behandeling. Ik neem altijd ruim de tijd voor (vervolg) behandelingen (60 min); zal eerder uitlopen dan inlopen. Plan ruim in je agenda.

Wat kun je verwachten bij een behandeling?

Als ik naar jou thuis/ jouw bedrijf/ event toe kom, dan kom ik samen met de ‘PhysioVan’. Ik kan hierdoor zowel binnen als buiten op jouw terrein de behandelingen in een comfortabele omgeving verzorgen. ‘PhysioVan’ is mijn mobiele praktijk voor fysiotherapie en sportmassages, met extra aandacht voor de fitheid van de ruiter. Deze wordt zo innovatief, zelfvoorzienend en duurzaam als mogelijk ingezet. De wagen is voor mij het ultieme avontuur waarin ik mijn passies: werk, reizen en sport kan combineren.

Fysiotherapie
Bij de eerste behandeling zal ik je een aantal vragen stellen over jouw medische verleden, de oorzaak van de klacht en het beloop. Gevolgd door een onderzoek, waarna de behandeling zal starten – als dit op jouw klacht van toepassing is. Ben je reeds onder behandeling van een arts, specialist of therapeut dan zal ik altijd overwegen of mijn behandelingen op dit moment een toegevoegde waarde hebben.

De behandeling is inclusief kennis, kunde én benodigd materiaal om jou zo optimaal mogelijk te begeleiden, denk aan: elastisch tape of sporttape, olie, oefeningen, pijnvrije Mulligan Concept technieken en dossiervorming. Het tarief is inclusief inzet van (kinesio)tape, oefenmaterialen en specifiek fysiotherapeutische middelen om de beste behandeling mogelijk te maken. De tijdsduur is 60 minuten, omdat ik dan effectiever kan werken (twee behandelingen in één, er minder behandelingen nodig zijn én er minder reistijd hierdoor is), extra informatie kan opschrijven en/of uitleggen én we zelfs nog een deurknop gesprek kunnen hebben – zonder stress te krijgen.

Wat verwacht ik van jou?

Binnen de praktijk dient een ieder zich volgens de algemeen geldende normen en waarden te gedragen.
Hygiëne en ethiek zijn in mijn praktijk heel belangrijk. Ik verwacht van mijn klanten dat ze daar eveneens zorg voor dragen.

Mobiele telefoons dienen uitgeschakeld te zijn tijdens de behandeling.

Bij verhindering word je verzocht tijdig af te bellen. Annuleren van een afspraak is kosteloos mogelijk tot uiterlijk 24 uur voor aanvang. Bij geen gehoor of buiten de openingstijden kunt u een WhatsApp bericht sturen, mailen en/of een voicemailbericht inspreken.

“Bij goed ruggebruik van jouw paard, heb je als ruiter zelf óók goed ruggebruik nodig; ‘een dynamische houding’”

Ervaringen van mijn klanten

“Voor het eerst in jaren is mijn nek en bovenrug écht los; soepel én ontspannen. Het is lang geleden dat ik zo makkelijk over mijn schouder kon kijken en de bewegingen van mijn paard zo ontspannen kon volgen. Dankjewel!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
G. D. december 2020

“Heb gerevalideerd bij meerdere algemene fysio/ manuele/ osteopathie concullega’s, maar ik blijf rug- en bekkenpijnklachten houden met het rijden van meer dan één paard per dag.” Na enkele behandelingen: “Yeah, ik kan weer – voor het eerst in twee jaar/ sinds de val – meerdere paarden per dag klachtenvrij rijden. Zooo fijn!!”

Feedback na enkele ruiterfysiotherapie behandelingen
K. de H. februari 2020

“Weet je… die ademhalingsoefeningen leer ik nu ook aan al mijn leerlingen. Whow, er verandert dan zo véél bij hun paarden; direct ontspanning met grondwerkoefeningen én met rijden!”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandeling
J. van A. januari 2020

“De hengst die ik bijrijd maakt zich soms groot en dan krijg ik last van mijn lies en lage rug.” Na twee behandelingen: “Heb geen last meer van de iliopsoas, voel veel meer ontspanning, de oefeningen werken goed. Mijn bijrijpaard loopt weer helemaal recht.”

Feedback na ruiterfysiotherapie behandelingen
N. N. – van O. augustus 2019

Zoek jij een: ervaren ruitersport fysiotherapeute, die graag sportmassages en trainingen voor ruiters geeft?

PhysioVan | Jade Reinders

PhysioVan | Jade Reinders

I will be back soon

PhysioVan | Jade Reinders

Hey 😀, Wat kan ik voor je doen? 
Wil je graag snel een afspraak maken? App me dan even met een voorstel qua datum, tijd en plaats. Tot snel! Met sportieve groet, Jade

WhatsApp