+31 6 45 79 26 45 info@physiovan.nl
Home » Jade’s PhysioVan Updates + Blogs + Ruiterfitheidstrainingsvideo’s » Onafhankelijke Zit Challenge » Onafhankelijke Zit Challenge – Dag 3 – Rompbalans en -kracht

Onafhankelijke Zit Challenge – Dag 3 – Rompbalans en -kracht

door | 9 sep, 2018 | Onafhankelijke Zit Challenge

Super tof dat je aan dag 3 meedoet! Ik heb er al zin in, jij ook? Vandaag een wat pittigere training. Waarbij je als het goed is wat spieren voelt branden en je hersen al een beetje voelt kraken. Want bij sommige oefeningen moet je echt een beetje nadenken/ focussen om het effectief én pijnvrij uit te voeren.

Waarom romp balans en krachts oefeningen? 
“Een ruiter die onafhankelijk zit, kan de (verwachte en onverwachte) bewegingen van het paard in balans volgen” ..“De ruiter moet de bewegingen en richtingsveranderingen van een paard kunnen volgen zonder zich vast te hoeven houden aan de teugels of met de benen aan het zadel te knijpen.”

Hiervoor heb je souplesse, romp balans én kracht nodig. Je kunt in de romp de voorwaartse-, zijwaartse- en achterwaartse (in)stabiliteit hebben. De volgende oefeningen testen en trainen zowel de hele kleine als de grote rompspieren die allemaal voor een andere stabiliteitsrichting zorgen. Hoe beter je dit kan én in alle richtingen beheerst, hoe minder steun je hoeft te zoeken voor je balans bij je paard. Bijna iedereen probeert als reflex steun te nemen met zijn handen.. helaas heeft deze reflex geen positief effect op de houding en bewegingen van je paard. Ook knijpen met de knieën en het hierdoor verstijven in de lage rug werkt je uiteindelijk alleen maar tegen. Hoe beter je jouw balans kan houden in alle richtingen, hoe meer je jouw paard onbelemmerd kan volgen en zelfs jonge paarden in hun balans kan ondersteunen. 

Maar vandaag trainen we de spieren die we gisteren toch nog juist rekte? Klopt! Het is de kunst soepel én sterk te zijn in de (lage) rug, bekken en heup regio. Met de juiste timing om je stabiliteit te houden. Vanuit ontspanning (dag 7) wordt je timing bij evenwichts- en balansoefeningen zelfs nog sneller. Dit ga ik uitgebreider uitleggen in de 6 weekse ruiterfitheidstraining. Ook vandaag beginnen we met makkelijkere oefeningen en langzaamaan worden ze steeds zwaarder.

Test hoe ver je komt! 

Met sportieve groet, 
Jade 

Zit jij nóg niet in de PhysioVan Update mailinglijst?

Wil jij alle GRATIS trainingsvideo’s in jouw mailbox?
Mails vol met inspiratie, motivatie en activatie voor jouw ruiterfitheid?
Voor een betere onafhankelijke zit én dynamische houding?

Jade’s PhysioVan


Ervaren (ruiter)fysiotherapeute, die graag sportmassages, Workshops “Fitter Zitten”, (introductie en vervolg) ruiterfitheidstrainingen én Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) Sessies geeft. Wil jij dat ik met mijn mobiele praktijk naar jou toe kom ?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PhysioVan | Jade Reinders

PhysioVan | Jade Reinders

I will be back soon

PhysioVan | Jade Reinders

Hey 😀, Wat kan ik voor je doen? 
Wil je graag snel een afspraak maken? App me dan even met een voorstel qua datum, tijd en plaats. Tot snel! Met sportieve groet, Jade

WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin