“Bij goed ruggebruik van jouw paard heb je als ruiter zelf óók goed ruggebruik nodig; ‘een dynamische houding”.
De rug van het paard beweegt (een heleboel); je paard maakt verschillende 3D bewegingen in stap, draf en in galop. Tijdens het rijden ga jij daardoor als ruiter bewegen in je heupen, bekken, lage- en bovenrug. De mate van de bewegingen en de krachten die op je rug staan, verschilt per (zij)gang, snelheid, oefening én type paard (en/of ras). Zodra er bij ons – hoe minimaal ook – wat stagneert in de beweging, dan stagneert de beweging ook van de paardenrug én dat willen we liever niet.
Goed om te weten; je rug (wervelkolom) loopt van je schedel tot je stuitje en bestaat uit heel veel kleine gewrichtjes die allemaal bewegen om de rug bewegingen van je paard mee te kunnen bewegen. Je hebt 33 wervels, waarvan er 24 bewegen. Deze zijn verbonden door middel van meerdere gewrichten, fascia, banden, ligamenten, tussenwervelschijven (soort gelkussentjes), kleinere diepere spieren (zorgen voor de coördinatie en stabiliteit oa de ‘local stabilizers’) en grote spieren (‘global movers’; oa de ‘sixpack’). Hierdoor kan jouw rug goed buigen, draaien, strekken, stabiliseren en veren.
Ook zitten er natuurlijke hollingen en bollingen in je rug. Op sommige momenten is het handiger om je lage rug wat af te vlakken dmv de iliopsoas (heup-bekken-lage rug spier), zodat je b.v. beter kan doorzitten, een voorwaartse en / of een verzamelende zithulp kan geven. Je hebt dan ook meer beweging in de lage rug/ gaat dieper zitten.
Terwijl je rechtop zit, wil je met bekken en je lage rug verschillende bewegingen kunnen maken (in de vorm van: bekkenkantelen’, 8-tjes, ∞ (oneindigheidsteken), V-tjes (stap), D-tjes (galop) en ‘achteruit fietsen met je bekken’. Dit kun je allemaal prima oefenen op een grote bal en/ of staand). Kun jij rechtop zitten én bewegen in je lage rug? Oftewel; heb jij een dynamische houding?
Voor de grotere, explosieve en bovenal onverwachte bewegingen wil je ook graag trainen náást je paard, zodat je voldoende core-power, core-stability en core-flexibility hebt. Dan kan je ook zonder klachten een rare bokkesprong in je rug opvangen of doorrollen na een val.
Merk je dat je zelf de rug van je paard blokkeert? Blijf je doorrijden met een pijntje in je rug? Neem dan z.s.m. contact op voor een behandeling met mij of met één van mijn concullega’s (ruiter) fysiotherapeuten uit het Zorg Netwerk voor Ruiters. Heb je (nog steeds die) blijvende klachten na een val? (Duidelijk Li- Re verschil sindsdien?) Ga je compenseren in je zit?( Neem dan contact op met een fysiotherapeut die zich heeft bijgeschoold in het Mulligan Concept en de SI Special heeft gedaan; de Mulligan technieken zijn een pijnvrije mobiliserende methode van de gewrichten. )
“werk aan jezelf, zorg voor jezelf én al je paarden bewegen beter“
Workshop “Fitter Zitten”
Wat kunt u verwachten tijdens een Workshop “Fitter Zitten”?
Ik laat de deelnemers voelen en ervaren waar voor hun persoonlijk nog de meeste fysieke winst te behalen is mét een stukje kennis en informatie overdracht.
Zes weekse introductie en vervolg ruiterfitheidstrainingen (zonder paard)
Elke training voor ruiters start met Coördinatie & Conditie oefeningen, gevolgd door Houding & Evenwicht, Romp souplesse & – kracht en we sluiten af met Ademhalings- & Ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen voor ruiters komen uit de: fysiotherapie, bootcamp trainingen en Perfect Pilates. Mét daarbij nog veel extra ruiter specifieke oefeningen! De oefeningen eindigen nog wat intensiever dan in de promofilmpjes gedemonstreerd wordt (zie links bij workshop).
Zijn er voorwaarden om deel te nemen?
Alle deelnemers die graag willen investeren in zichzelf als ruiter, buiten hun comfortzone durven te trainen én willen leren zijn van harte welkom. Goed om te weten: 50% van mijn deelnemers hebben fysieke klachten; de oefeningen zal ik ter plekke aanpassen om iedereen zoveel mogelijk opbouwend te kunnen laten trainen.
Opvallend detail: als de stal eigenaren en/ of instructeurs meedoen met de workshop is de animo véél hoger. Wilt u uw leerlingen en klanten echt motiveren? Doe dan zelf mee!
Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) sessies (met paard)
Wil jij leren hoe je kleinere én effectievere zithulpen kunt geven? “Voor goed ruggebruik bij je paard, heb je zelf ook goed ruggebruik nodig; een dynamische houding” Wil jij ervaren hoe je een betere dynamische houding kunt krijgen én behouden, zodat je zelf net zo goed biomechanisch gaat bewegen in jouw bekken én rug als dat we van onze paarden verlangen? Durf jou een ‘houding & zit les’ aan?
Ik hou van RuiterCoachingssessies waar er plezier is, waar er vanuit ontspanning ingespannen wordt, waar ruiters nieuwsgierig zijn en dingen leren, waar de ruiter de moed heeft om imperfect te zijn en buiten de comfort zone durft te trainen, waar er ruimte is voor: groei, authenticiteit, mentale veerkracht, respect naar elkaar, enthousiasme én bovenal positieve energie. Ik vind het écht geweldig om te zien hoe met kleine veranderingen in de houding & zit/ biomechanica van de ruiter er grote positieve verschillen te behalen zijn in de biomechanica van het paard!
Klinkt dat allemaal heel goed voor jou? Meld je dan aan voor de Dynamische Houding & Zit (RuiterCoach) sessies en/ of organiseer er één op jouw stal! Let op! Deelname aan de DH&Z(RC)S is alleen mogelijk na (eerdere) deelname aan de zes of twaalf weekse ruiterfitheidstrainingen.
Waarom wil je al deze oefeningen kunnen?
De kunst is: in balans, soepel én sterk te zijn, én vanuit ontspanning te kunnen inspannen. Dat verwachten we van onze paarden, maar hoe meer we dit zelf fysiek beheersen hoe beter we onze paarden kunnen laten stralen in de prestatie die we van ze verwachten ! Denk je eens in hoe dit zou zijn? Voelt dat goed?
Stap voor stap geef ik je de kans om je lijf te laten groeien, en neem ik je mee op reis door diverse oefeningen die jou verder ontwikkelen als ruiter. Wil jij dat ook? Meld je dan gauw aan voor één van de Workshops “Fitter Zitten” en de introductie ruiterfitheidstrainingen en vervolg trainingen voor ruiters!
Doe het voor jezelf, maar bovenal voor je paard(en)!
Tot dan!
Met sportieve groet,
Jade Reinders